W czasie naszej prawie dwuletniej podróży nasłuchaliśmy się już dziesiątek niesamowitych historii. Prawdziwe czy nie, zawsze wybudzają naszą ciekawość i chętnie ich słuchamy. Wśród tych wszystkich opowieści, czasem zabawnych, czasem wzruszających, a czasem przerażających, były także te o przykrych niespodziankach, jakie zdarzają się podczas podróży. Wierzcie lub nie, ale jest jeszcze wiele osób, które wyruszają w podróż do „egzotycznych krajów” bez żadnego przygotowania. Czytaj dalej »
Wszystko w temacie: czerwonka
Czerwonka, czyli „choroba brudnych rąk”
Dziś o chorobie, która ma wiele nazw. Raz określana jest amebozą, innym razem czerwonką, a najczęściej po prostu „chorobą brudnych rąk”. Zarazić się nią można wszędzie, czy to w Polsce, w Azji czy w Afryce. Jednak największe ryzyko „złapania” tej choroby istnieje właśnie w krajach tropikalnych. Czytaj dalej »
Jak i czego nie jeść w Azji?
Azjatycka kuchnia – co i gdzie można zjeść, a na co uważać, czyli z serii bardzo praktyczne porady przed wyjazdem do Azji. Wszyscy doskonale wiemy, że Azja jest świetnym kierunkiem na pierwsze poważniejsze wyprawy. Po pierwsze dlatego, że jest stosunkowo bezpieczna, a po drugie, że jest przystępna pod względem finansowym. Jednak fakt, iż jest łatwo dostępna sprawia, że wiele osób decydujących się na wyjazd w tamtym kierunku, nie do końca zdaje sobie sprawę z tego „z czym to wszystko się je” i przez to trochę ten kontynent bagatelizuje. Czytaj dalej »